991116 :Religie intercultureel

Algemeen

Voertaal Nederlands
Werkvorm: Hoor en werkcollege (Geen informatie over collegetijden bekend)
Tentamenvorm: Participatie, tussentijdse presentatie, afsluitend werkstuk (Geen informatie over tentamendata bekend)
Niveau:Bachelor
Studielast:6 ECTS credits
Inschrijving:Inschrijven via COMAP. Inschrijven van 1 tot 20 augustus

Docent(en)


dr. J.M.N.E. Jans


Doel van de cursus

Het doel van deze cursus is het verwerven en kennis en inzicht in de diverse interculturalisaties van religie/s gegeven de hedendaagse condities en processen van culturele pluralisering, multiculturaliteit en interculturaliteit. Een systematische vraag op de achtergrond betreft het soort van 'tussen-ruimte' die vereist is om deze processen niet in onverschilligheid, intolerantie, angst en geweld te laten eindigen. Of positief geformuleerd: op welke wijze draagt het paradigma van inter-culturaliteit bij aan de zich vernieuwende vormen van religie/s in de publieke ruimte en op deze wijze aan een interculturele ethiek.


Inhoud van de cursus

De lijn van deze cursus wordt gevormd door de grondige lezing - cover to cover - van het boek van Britse rabbijn Jonathan Sachs getiteld "The Dignity of Difference" (revised edition 2003). Na een inleidend college waarin de doelstelling van de cursus en de werkwijze wordt toegelicht, komt in de volgende 10 colleges telkens één hoofdstuk uit dit boek aan bod als collegestof, aangevuld met kleine opdrachten om de discussie te verbreden. Na enkele colleges (en afhankelijk van het aantal deelnemers) wordt de presentatie grotendeels in handen van studenten gelegd. In het slotcollege wordt een overzicht gemaakt van het behandelde materiaal en worden enkele conclusies getrokken.


Verplichte literatuur

  1. Jonathan Sachs, The Dignity of Difference. How to Avoid the Clash of Civilizations, Continuum, 2003 revised edition, ISBN 9780826468505.
  2. Basisteksten via Blackboard.


Aanbevolen literatuur

  1. Linda Woodhead, Hiroko Kawanami, Christopher Partridge (Eds.), Religions in the Modern World. Traditions and Transformations (2nd Edition), Routlegde, 2009, ISBN 9780415458917.


Gewenste voorkennis

BA2

(18-jul-2017)