990207 :Intercultural Ethics

Algemeen

Voertaal Engels
Werkvorm: Hoor- en werkcollege (Geen informatie over collegetijden bekend)
Tentamenvorm: Participatie, beknopte tussentijdse presentatie, afsluitend werkstuk (Geen informatie over tentamendata bekend)
Niveau:Master
Studielast:6 ECTS credits
Inschrijving:Inschrijven via COMAP. Enrolment from August 1 to August 20
Blackboard informatieniet beschikbaar in Blackboard

Docent(en)


dr. J.M.N.E. Jans


Doel van de cursus

De studenten maken kennis met de factoren die bijdragen aan opkomst en ontwikkeling van het laat-moderne paradigma 'interculturele ethiek'. Zij verwerven inzicht in de dynamiek tussen culturele pluralisering en de betwiste rol van religie in een plurale samenleving. Zij zijn in staat om deze dynamiek te herkennen in de bestudeerde thema's voor hun presentatie en zelfstandig uit te werken in het afsluitende werkstuk.


Inhoud van de cursus

In het eerste gedeelte van de cursus (6 colleges) wordt ingegaan op de achtergrond en ontwikkeling van de plurale en multiculturele samenleving en de betekenis hiervan voor de veranderde relatie tussen religie en ethiek. De dynamiek van deze verandering omvat ook de kwestie van ethisch relativisme en de zogenaamde 'terugkeer van religie'. In het tweede gedeelte (6 colleges) worden drie thema's uitgediept die het belang van een interculturele ethiek aantonen: religie en politiek; tolerantie en geweld; seksualiteit en gender.


Bijzonderheden

Indien er geen Engelstalige studenten zijn wordt de cursus in het Nederlands aangeboden.


Verplichte literatuur

  1. Martha C. Nussbaum, The New Religous Intolerance. Overcoming the Politics of Fear in an Anxious Age, Belknap Press of Harvard University, 2012, ISBN 978-0-674-06590-1.
  2. Articles via Blackboard.


Aanbevolen literatuur

  1. Anne Phillips, Multiculturalism without Culture, Princeton University Press, 2007, ISBN 9780691141152.
  2. Karl-Wilhelm Merks, Grundlinien einer interkulturellen Ethik. Moral zwischen Pluralismus und Universalität, Academic Press Fribourg/ Verlag Herder, 2012, ISBN 978-3-451-34130-4.


Gewenste voorkennis

Religie en ethiek in samenleving en cultuur


Vereiste voorkennis

BA

(18-jul-2017)